Ostatnio zauważyłem, że licznik prędkości w moim aucie pokazuje jakieś dziwne wartości, raz skacze, raz w ogóle nic nie wskazuje. Mechanik powiedział, że to może być problem z czujnikiem prędkości. Czy ktoś z Was miał podobny problem? Na co zwrócić uwagę przy wyborze nowego czujnika i czy to można wymienić samemu, czy lepiej oddać auto do warsztatu? Dzięki za podpowiedzi!
top of page
bottom of page
Tak, to brzmi jak typowy problem z czujnikiem prędkości. Jeśli licznik wariuje albo przestaje działać, to w 90% przypadków winny jest właśnie czujnik. Na początek sprawdź, czy kabel od czujnika nie jest uszkodzony albo coś się nie poluzowało – czasami to wystarczy. Jeśli jednak trzeba wymienić czujnik, to nie jest to trudna robota, pod warunkiem, że masz trochę narzędzi i lubisz sam pogrzebać przy aucie. Co do zakupu nowego, polecam sklep E-motoryzacyjny https://e-motoryzacyjny.pl/ – znajdziesz tam szeroki wybór części samochodowe, w tym czujniki prędkości do różnych modeli aut. Ja ostatnio kupowałem tam czujnik do mojego Forda Focusa i działa bez zarzutu. Ich oferta jest naprawdę szeroka, a obsługa zawsze doradzi, co wybrać. Pamiętaj tylko, żeby sprawdzić, czy nowy czujnik jest kompatybilny z twoim modelem – to kluczowe, bo różne auta mają różne systemy. Powodzenia, na pewno szybko ogarniesz temat!